I svarven TUR 1550 MN för de största formaten har Rönnquist & Wettainen en maskinkapacitet som är unik för norra Sverige.
mars 1, 2018

Rönnquist & Wettainen tänker stort

Rönnquist & Wettainen har i mer än 50 år servat norra Sveriges stora industrier. De senaste åren har företaget även riktat in sig på bearbetning av de största komponenterna.

För snart tio år sedan bestämde sig Rönnquist & Wettainen för att nischa sin maskinpark mot bearbetning i stort format. Inom gruvnäringen finns behov av att kunna hantera extremt stora och tunga komponenter som inte lämpar sig att tillverka på distans eftersom transportkostnaderna blir för höga.

Med målsättningen att bli norra Sveriges ledande aktör inom verksamhetsområdet har omfattande investeringar gjorts i maskiner som kan bearbeta riktigt stora detaljer. Ett exempel är den CNC-styrda TUR 1550 MN från polska svarvspecialisten FAT-Haco.

Genom vår största svarv TUR 1550 MN har vi en maskinkapacitet som är unik för norra Sverige. Maskinen kan svarva detaljer som är upp till 8 meter långa och 1,5 meter i diameter. Med stöddockor är maxvikten 15 ton. Det är en kapacitet som efterfrågas av både gruvnäring och pappersindustri, säger Gunnar Nyberg som är teknisk chef på Rönnquist & Wettainen.

En annan maskin som hanterar stora format är CNC-fräsen SORALUCE FL-4000 med roterande bord. Den används för att bearbeta allt från de minsta detaljerna till fyrametersbitar med näst intill obegränsad vikt. Maskinen har ett ortogonalt huvud som gör det möjligt att komma nära maskinens bädd och som även underlättar vid tillverkning av sneda hål.

Med flera fräsmaskiner i maskinparken täcker Rönnquist & Wettainen de flesta behov. Den största fräsen är en SORALUCE FL-4000 med CNC-styrt golvverk.

 

– Det är en oerhört mångsidig maskin från Soraluce som är världsledande inom fräsning och arborrning. Tillsammans med vår fräs från Zayer, som kan hantera 8 meter i längd och 10 ton, täcker den de flesta av våra kunders behov, säger Gunnar.

Rönnquist & Wettainens erfarenhet som industripartner sträcker sig tillbaka till 60-talet och för att ligga i topp både som leverantör och som arbetsgivare läggs stor vikt vid medarbetarnas trivsel och möjligheter till utveckling. På så sätt har man lyckats knyta till sig kompetent personal som känner ansvar och stor yrkesstolthet.

– För att hantera de största formaten krävs såväl rätt maskiner som god hantverksskicklighet och ett modernt säkerhetstänk. Vår målsättning är att vara en trygg leverantör som inte bara lever upp till de högsta kvalitetskraven utan även uppvisar en hög grad av flexibilitet och engagemang. Vi har personal som kan tillverka egna verktyg och lösa kundens problem, avslutar platschef Fredrik Nyström.

Andra nyheter

Meny